Heerlen Home Extension

In the light of their increasing number of children, the family owning this rather small semi attached house in Heerlen (in the south of the Netherlands) decided that they needed more space. After a feasibility study and the actual design progress construction started in April and finished in September 2015.

Date January 2016 • Client Private Commission • Filed under Residential • Partner Brugmans bouw & Adviesbureau Cordewener

  • Existing floor plan
  • New floor plan

Reverse Living

The existing plans of the house were problematic for designing an extension. The family asked for more living space but their existing living was located at the front of the house, where local regulations prohibit extending out. Therefore the kitchen would have to be relocated from the back to the front of the house. The budget of €50.000,- was already tight, let alone having to subtract the implicated cost for diverting water and gas piping as well as the new kitchen itself. To reduce further construction cost, and ultimately to achieve feasibility, several design impacting choices were made. Some of those are directly visible, such as changing the full glazed sliding door in the back facade into a traditional double door. Others were surprisingly welcome, such as dividing the garage into two spaces to avoid an expensive fireproof and insulated door between garage and living room. Some are not directly visible, but had major impact on the actual appearance of the extension, such as changing the roof structure from concrete into wood.


Connecting old and new

Because the connecting garage roof was lower than the new ceiling from the extension, we initially hoped to construct the extension roof from concrete. The major benefit there is that concrete simply allows for a slender detailing than wood, meaning less height difference between old and new and thus a more elegant detailing. However, in the light of financial feasibility, wood turned out to be our only option. As a result, some interesting ways of connecting the old and new structure were required to avoid having the extension appear as too crude and heavy.