Hilversum Ambulance Post

In the Netherlands, ambulance care is a privatized field, and therefore not always facilitated within hospitals. In this case, the expansion of a nearby hospital required an existing ambulance post to relocate. In the light of the mandatory amount of floor space the provisional budgetary agreement between both parties was tight. For the design of a new building this meant two things; design the least possible, and cheapest possible square meters. A challenge, especially for a building that demands extreme logistic functionality and simultaneously houses a user that may need the space and environment to process traumatizing experiences.

Date January 2017 • Filed under Mixed use • Partner Wiegerinck Architectuur en Stedenbouw



Budget Keeping

Budget keeping has been an integral part of working on this design. With the figure norms for a building of this typology above the clients expectation a budgetary strategy became a necessity. This strategy has had enormous results on main aspects of the design. We decided to aim for a simple building shape, meaning less facade surface. We targeted to enclose the majority of the ground floor facade, meaning we could reduce material cost. We attempted to design functions efficiently and multifunctional, meaning we could reduce on the both the amount of programmed and unprogrammed floorspace.
  • Ambulance Employees
  • Visitors
  • Office Employees

User Scheme

A main risk of keeping a budgetary strategy at the heart of a design is having it stand in the way of achieving a well functioning building, something particularly hazardous for this building typology. To constrain this, a user scheme became essential. The building was split up in three parts; one for ambulance personnel, one for office personnel and one for visitors such as business partners or trainees. Although allowed to meet at specific locations in the building, these three were to function apart from each other.
  • Section A
  • Section B
  • Section C

Sections