Weert Ecological Countryhouse

The Dutch foundation ‘Holdvelt’ brings together people from different generations who wish to live in an ecological community; existing only on what their direct environment provides them with. This project dealt with the housing of such a community. Rather then directly implementing the obvious question of becoming ecologically self-sufficient, this design attempts to reinvent the very fundament of the community; the ever changing spatial needs resulting from its people’s differing generation’s.

Date June 2013 • Client University project • Filed under Mixed use



Generation concept

Rather then directly implementing the obvious question of becoming ecologically self-sufficient (food, water, energy and waste) this design firstly attempts to give the community a stable existence. The very fundament of the community is its reliance on its people, and these can only exist when their housing meets their changing spatial needs as their lives progress.
  • Situation
  • Floorplan
  • Section

Generation Dwellings

Each Countryhouse therefore exists of three standard dwellings, but between them stand similar looking volumes that house exchangeable living space. A movable wall decides which rooms belong to which house. This way the available living space can follow changing needs of its inhabitants, who as a result are never forced to move.